Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.02.2007   23:37Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Перші дієві кроки ради громадського контролю при голові Чернігівської облдержадміністрації

 

Співголова Ради - голова облдержадміністрації Микола Лаврик впевнений, що тільки таким чином можна вирішити проблемну ситуацію, оскільки облдержадміністрація в межах своїх повноважень вже зробила все, що могла. Голова облдержадміністрації провів 5 нарад (в тому числі 2 виїзні в Ічні), ініціював перевірки стану збереження боєприпасів у військовій частині А 1479. Неодноразові звернення до керівництва Міністерства оборони України щодо ліквідації 361 тонни і 68 кілограмів пороху у сховищі, які залишилися після утилізації боєприпасів, позитивних рішень не дали. Але він, за висновками фахівців, може неконтрольовано вступити в хімічну реакцію з навколишнім середовищем і несе в собі загрозу самозаймання. А якщо врахувати те, що за висновками самих військових, бойовий арсенал  військової частини А 1479 в декілька разів перевищує той, що вибухав у сумнозвісній Новобогданівці, а сама частина знаходиться за 2 кілометри від райцентру, то вирішення даної проблеми має вийти на загальнодержавний рівень вже зараз. Керівник області бачить один з можливих виходів із ситуації в тому, щоб депутатський корпус виступив із законодавчою ініціативою фінансування забезпечення належного зберігання і утилізації боєприпасів, недопущення перенавантаження складу тощо.

 

Микола Лаврик висловив сподівання,  що звернення саме Ради громадського контролю за забезпеченням конституційних прав і свобод людини нарешті зрушить справу з місця, адже  Раду створено для того, щоб кожна людина мала дієвий захист своїх інтересів.

 

<Те, що сьогодні така Рада потрібна, підтверджує саме життя, люди зневірилися у ефективності рішень і прозорості роботи влади. Сьогодні треба визнать, що влада віддалена від потреб людей і ми її повинні подолати, щоб ця відстань не перетворилася на прірву Я, як співголова Ради та як голова облдержадміністрації, налаштований на серйозну роботу в цьому напрямку> - зазначив Микола Лаврик.

 

На засіданні Ради громадського контролю, до якої увійшли керівники громадських та благодійних організацій, посадові особи, затверджено її положення та річний план роботи. Зокрема, протягом поточного року порушуватимуться питання протидії корупції і хабарництву, екологічні та соціальні проблеми, визначатимуться шляхи їх вирішення.

 

Ще одним питанням, розглянутим членами Ради, було  питання щодо безпечності роботи РЛС у с. Півцях Чернігівського району та її впливу на навколишнє середовище. Незважаючи на роз'яснення військових щодо безпечності роботи станції, жителі мікрорайону Чернігова, який знаходиться поряд з РЛС, скаржаться на погіршення здоров'я, вплив випромінювання РЛС на роботу побутових приладів (передусім телевізорів).

 

Командир військової частини А3547майор Роман Канчура повідомив про те, що випромінювання РЛС не перевищує гранично допустимий рівень електромагнітного поля та не несе загрози для життя та здоров'я населення.

 

Однак, на прохання громадськості,і обмежено графік роботи до мінімальної кількості годин і лише в нічний час, коли більшість мешканців знаходяться в приміщеннях, що різко зменшує рівень електромагнітного випромінювання. Міністерство оборони України погодилося на 10 днів припинити роботу станції (РЛС) радіолокації, щоб провести додаткові дослідження її впливу на здоров'я громадян.

 

Під час засідання ухвалено рішення про обов'язкове ознайомлення членів Ради з матеріалами роботи комісії, яка займатиметься вивченням ситуації по РЛС та їх можливий виїзд на об'єкт в разі необхідності.

 

Чернігівська облдержадміністрація

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.