Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

27.01.2009   11:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура: Сироти гроші не отримали

Наприкінці 2008 року органи прокуратури Чернігівської області перевірили дотримання законності при виплаті дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, передбаченої законодавством одноразової грошової допомоги при досягненні ними 18 років.

Про це Високому Валу повідомила прес-служба прокуратури Чернігівської області.

Допомогу запроваджено з 2005 року. Для неї існує особливий порядок виплат. Особливий тому, що виплати здійснюються через районні та міські відділи або управління освіти.

Коли дитині-сироті або дитині, яка має статус позбавленої батьківського піклування, виповнюється 18 років, місцеві служби у справах дітей повинні надіслати їй повідомлення із зазначенням строку, протягом якого можна отримати одноразову допомогу, та адреси, за якою треба прийти.

Кошти на цю допомогу йдуть із бюджету, в тому числі державного. Але для того, щоб вони надійшли, служби у справах дітей районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських або районних у містах рад (тобто ті органи, які володіють даними щодо дітей такої категорії) складають списки тих, кому в поточному році виповнюється 18 років, і подають ці списки до районних (міських) відділів (управлінь) освіти.

Прокурорські перевірки виявили численні порушення законодавства щодо виплат цієї допомоги. 215 дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, цю допомогу після досягнення 18-річного віку в області виплачено не було.

Більше того: половина з цих 215-ти молодих людей досягли повноліття в минулих роках (2005, 2006, 2007-му). І деякі з них через те, що пройшов трирічний термін, вже навіть і втратили (або от-от мали втратити) право на ці кошти.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2005р. №823 «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» передбачено, що в разі неотримання з будь-яких причин дитиною одноразової допомоги в установлений строк вона може бути виплачена протягом трьох років. На час перевірок 12 дітей (з 2005 року) у зв’яізку зі сплином 3-річного терміну право на її отримання, згідно букви закону, втратили. Те ж саме чекло на 37 осіб, яким 18 виповнилось у 2006 році.

Такі порушення мали місце в Бобровицькому, Козелецькому, Ріпкинському, Новгород-Сіверському, Бахмацькому, Куликівському, Носівському, Менському, Талалаївському, Сосницькому та інших районах. А також у містах Ніжині, Прилуках та Чернігові.

Найбільш масовою причиною невиплат було... неналежне інформування. Повідомлення дітям, в основному, не надсилались. Замість цього їм буцімто телефонували, усно запрошували через сільради, тощо.

Разом з тим, були випадки, коли люди приїжджали, а грошей ще не було. Знову ж таки, їм треба було дізнаватись, коли з’явиться реальна можливість отримання коштів. Судячи з того, що удруге вони нерідко вже і не з’являлися, ортимати такі дані було непросто.

Також, не зважаючи на те, що у квітні 2008 року суму цієї допомоги було збільшено майже удвічи, місцевими органами не було зроблено відповідних заявок до фінансових установ.

Зараз сума разової допомоги, передбачена в цій постанові Кабінету Міністрів України, дорівнює 1509грн.

За результатами перевірок були внесені документи прокурорського реагування. На сьогодні прокуратура Чернігівської області має дані про те, що 75-ти сиротам цю допомогу вже виплачено (на загальну суму 55 тис. грн). Вживаються заходи з відновлення законності.

 

Високий Вал

 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.