Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.09.2018   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам від насильства у Чернігівській області

25 вересня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко взяла участь у засіданні Чернігівської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення з питання: «Надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам від насильства у Чернігівській області. Взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству».

Під час свого виступу Ірина Протченко зауважила, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

З внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

- Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;

- Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

- Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

«У зв’язку з тим, що Закон України набрав чинності тільки в цьому році до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області таких звернень не надходило. А якщо ж говорити про місцеві центри, то для прикладу можемо зауважити, що місцевими центрами було надано 59 особам правову інформацію, консультації і роз’яснення з питань запобігання та протидії домашньому насильству», - підкреслила директор РЦ.

Найчастіше представники системи БВПД надавали допомогу у складенні заяв до органів поліції з приводу вчинення домашнього насильства. Роз’яснювали права постраждалих від домашнього насильства, порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, порядок відшкодування матеріальної та моральної шкоди, порядок звернення до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника тощо.

У своєму виступі вона навела приклад звернення клієнта за такою допомогою. З приводу подолання домашнього насильства до Чернігівського МЦ звернулася клієнтка щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Адвокат Андрій Яковлев подав позовну заяву, позовні вимоги мотивувалися заподіянням моральної шкоди внаслідок перенесеної травми, яка сталася через нанесення умисних тілесних ушкоджень обвинуваченим. Також захисником у кримінальному провадженні було складено: клопотання про витребування та огляд адміністративної справи, клопотання про приєднання до матеріалів справи медичних довідок, клопотання про приєднання до матеріалів справи постанов про відмову у порушенні кримінальної справи. Крім цього, адвокатом було складено адвокатський запит до Чернігівського наркодиспансеру про надання інформації щодо перебування на обліку у лікаря-нарколога потерпілої у кримінальному провадженні та адвокатський запит до Чернігівського відділу поліції ГУ НП в Чернігівській області щодо надання інформації про проведення перевірки за зверненням потерпілої.

Завдяки роботі працівників системи БВПД та адвоката Андрія Яковлева, Козелецький районний суд Чернігівської області, 08 червня 2017 року ухвалив, стягнути з обвинуваченого на користь потерпілої в рахунок відшкодування моральної шкоди 10000 грн. 00 коп.

Свій виступ Ірина Протченко резюмувала тим, що до системи БВПД у Чернігівській області надходять звернення від осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Такі особи отримують кваліфіковану допомогу і у разі необхідності отримують адвоката, за рахунок держави.

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м.Чернігів, вул. П'ятницька, 39, оф. 711, тел: (0462) 651-477, E-mail: office.chernihiv@legalaid.cn.ua

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.