Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.03.2006   19:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Голова ТВК №211 М.А.Гаєвой: «Обіцяємо провести вибори чесно»

-  Головою окружної виборчої комісії я вперше, але вирішуємо проблеми спільно із заступником В.В.Зубом, який цю посаду обіймав тричі, та з досвідченими секретарями Г.Г.Боровик і С.К.Бутко. До речі, члени комісії хоча і є представниками різних політичних партій і блоків, працюють в єдиній команді. Кожен з нас склав присягу, обіцяємо провести вибори чесно. По нашому округу - який включає райони в місті Чернігові, Деснянський і Новозаводський, працюють 124 дільничні виборчі комісії, із них 106 звичайних, що утворені для організації голосування виборців за місцем їх проживання, та 18 - спеціальні, які працюють в лікувальних закладах, установах кримінально-виконавчої системи. Усі вони мають приміщення. Проблеми виникають, але їх вирішуємо.

-  На президентських виборах в окружних і дільничних комісіях було по 40 чоловік. Яка планка на нинішніх виборах? І чи всі дільничні комісії укомплектовані кадрами?

-  Згідно із законом про вибори, мінімальна кількість членів комісій від 18 до 20 чоловік. Із 45 політичних партій і блоків лише 19 зробили подання, і люди приступили до роботи. Але до мінімального забезпечення не вистачає 148 чоловік. Має право набрати їх окружна комісія. Але частина людей відмовляється працювати у виборчих комісіях, навіть на оплачуваних посадах.

-  І політичні партії (блоки) не відстоюють квоту на керівні посади в комісіях?

-  Кожна партія (блок), від якої включені кандидатури до складу дільничних виборчих комісій, має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комісіях в межах територіального виборчого округу. За умови, що секретар окружної чи дільничної комісії повинен володіти державною мовою в обсязі, необхідному для ведення діловодства. Крім того, голова, заступник голови і секретар - не можуть бути представниками однієї партії (блоку) - суб'єкта виборчого процесу.

Оскільки ж нам надійшли подання в недостатній кількості, на кожну політичну партію (блок) припадає по 25 керівних посад. На жаль, у багатьох немає підготовлених людей, і окремі партії відмовилися від них. Це створює певні проблеми в роботі окружної комісії. Ніяк не укомплектуємо кадри, новообраних голів продовжуємо навчати. Вони запозичують досвід і в тих голів, які працюють не перший рік - О.С.Пушкіна, А.Д.Колінька, А.І.Іванова, В.В.Малець, Т.Г.Закружної, В.П.Ісаєнка та інших.

-  В законі знизили бар'єр кількості виборців, що голосуватимуть на одній дільниці, до двох з половиною тисяч. Це реально?

-  Більшість дільниць цю норму витримає. Лише на окремих буде до 2700 виборців. Щоб не створювалися великі черги, плануємо облаштувати для таємного голосування додаткові кабіни. Це єдиний вихід із складної ситуації. У нас також не вистачає приміщень і членів виборчих комісій.

-  Міська, районна влада забезпечила виборчі комісії всім необхідним для роботи?

-  На жаль, ні. На окремих дільницях ще немає сейфів, і ми не можемо їм передати списки виборців. На інших дільницях відсутні телефони. Ще в січні окружній комісії повинні були виділити автомобіль. Без нього не можемо якісно проконтролювати роботу всіх комісій і побачити, в якому стані знаходяться примі знаходяться приміщення дільниць.

-  Щодо списків виборців. До якого часу виборці можуть із ними знайомитися і вносити поправки?

-  Зміни до списку виборців на виборчих дільницях вносяться на підставі заяви виборця, рішення дільничної комісії або рішення суду. Завершується ця робота дільничними комісіями за 5 днів, окружними - за три дні, а судами – за два дні до виборів. У день виборів голова, заступник голови і секретар мають право виправити лише орфографічну помилку, згідно з пред'явленим паспортом. Але ще є час і іншим перевірити себе в списку. Крім того, дільничні виборчі комісії двічі надсилатимуть кожному виборцю іменні запрошення, повідомлятимуть про включення його до списку виборців. Ці повідомлення мають бути надіслані не пізніше як за 7 днів до дня виборів. Якщо виборець їх не отримає, повинен звернутися до виборчої комісії на дільниці, де голосував до цього.

-  А як на виборчих дільницях будуть розміщуватися величезні плакати від 45 політичних партій (блоків)?

-  Сушимо над цим голову.

Будуть складнощі і під час голосування. У виборчому бюлетені зазначається повна назва кожної партії (блоку з обов'язковим зазначенням назв партій, що входять до блоку), прізвища, імена, по батькові перших п'яти кандидатів у депутати. Його довжина - 78 сантиметрів. Отже, виборцю варто зарані визначитися, за кого він буде голосувати, і знати порядковий номер. Тим більше, що цього дня проходитимуть вибори і до місцевих рад. Зокрема, у Чернігові виборець отримає 5 бюлетенів для голосування.

 

Інтерв'ю взяла К.БУЙ.

 

«Деснянська правда», 16 березня 2006 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.