Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

07.06.2006   19:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Обставини загибелі підполковника МНС Олега Довганюка. Що скаже слідство?

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в жодному разі не має наміру розголошувати таємницю слідства чи тиснути на слідчі органи. Зрештою, лише слідство та суд можуть дати відповідь на те, що ж насправді сталося о 21.30 1-го червня на березі Остра у Ніжині. Звичайно ж, за умови об`єктивності слідства.

 

Але непокоїть той факт, що вже саме лише офіційне повідомлення, пошире не прес-службою іншого відомства, містить вельми суттєві неточності.

 

Зокрема, нічого не говориться про те, що насправді в бійці постраждали двоє - підполковник та його колега, що намагалася його захистити. Ця людина травмована, перебуває зараз у лікарні.

 

Очевидці свідчать, що з Олегом Довганюком насправді билися п`ятеро, а не троє чоловіків, просто двоє з них одразу після бійки втекли на автомобілі. Причому, на думку рідних загиблого та самих очевидців, ці, а також ряд інших свідчень дотепер не беруться слідством до уваги. Також до цього часу жодного офіційного повідомлення органами слідства та МВС про перебіг самої події та ходу розслідування ні командуванню спеціального авіазагону МНС України, ні родині загиблого не надано.

 

Викладене вище наводить на думку, що "інцидент" за участю співробітників міліції просто намагалися "зам`яти". Саме це, а також зміст і форма офіційної інформації, поширеної МВС, про те, що подія у Ніжині вже набула розголосу в пресі, змушує Міністерство з питань надзвичайних ситуаций викласти свою версію подій, засновану на висновках службового розслідування, проведеного відповідно до розпорядження Міністра комісією МНС та інформації, наявної у командування спеціального авіазагону.

 

Комісією встановлено: О 01.30 2-го червня 2006 року до специального авіаційного загону МНС (далі САЗ) надійшла інформація від одного з працівників загону про те, що внаслідок отриманої черепно-мозкової травми у міський лікарні помер заступник командира САЗ з льотної подготовки підполковник внутрішньої служби Довганюк Олег Миколайович.

 

1-го червня о 16.50 підполковник внутрішньої служби Довганюк Олег Миколайович прибув на вертольоті Мі-8Т з відрядження з міста Харкова, де в якості старшого групи від спеціального авіаційного загону брав участь у забезпеченні комплексного навчання з гасіння лісових пожеж на території Харківської області.

 

Офіцер доповів командиру загону про виконання завдання, після чого був відпущений додому. Цього ж дня близько 20.00 О.Довганюк зустрівся з працівницею загону Людмилою Баландіною та її подругою Галиною Овдієнко, котрі відпочивали на березі річки Остер. У цей же час неподалік від них група з кількох чоловіків у цивільному одязі відзначала день народження. Поруч стояв автомобіль бежевого кольору. З боку цієї компанії були спроси звернути на себе увагу жінок, що проявлялося у голосних та некоректних висловлюваннях. Через деякий час обидві жінки відлучилися до лісопосадки.

 

Повернувшись, вони стали свідками того, що Довганюк О.М. стояв із піднятою догори рукою з пістолетом, відступаючи від 4 чоловік, які його оточили, п'ятий у цей час перебував за кермом автомобіля. Довганюк пробив попереджувальний постріл вгору. Після чого чоловік, який був у машині, вийшов і зайняв характерну позу для стрільби з пістолета. Потім громадянин за кермом автомобіля здійснив наїзд на Довганюка, внаслідок чого він упав на землю.

 

Після цього всі п`ятеро накинулися на Довганюка О.М. і почали його щосили бити, один із нападаючих застосував при цьому гумовий кийок, яким завдавав удари по голові. На крики і прохання обох свідків припинити побитая Довганюка О.М. та викликати швидку допомогу нападники не реагували. При спробі працівниці авіазагону захистити Довганюка О.М. собою, вона отримала сильний удар палицею по голові. Внаслідок отриманих травм Довганюк О.М. втратив свідомість.

 

Побачивши це, двоє з нападників сіли в автомобіль та поїхали з місця події. Як було знайдено пістолет жінки не бачили, після прибуття карети швидкої допомоги біля лівої ноги Довганюка співробітниками міліції був знайдений пістолет для стрільби гумовими кулями. Каретою швидкої допомоги Довганюка О.М. було доставлено до відділення травматології міської лікарні, де близко 1 години ночі не приходячи до тями, він помер.

 

Представники командування САЗ були присутні при взятті проби на наявність алкоголю трьох співробітників міліції, які били льотчика.

 

Проба дала позитивний результат, що підтвердило свідчення обох жінок про те, що міліціонери перебували у стані сильного алкогольного сп`яніння. Будь-яких oперативних та процесуально-слідчих дій місцевими правоохоронними органами за фактом побиття співробітниками міліції заступника командира САЗ Довганюка О.М., що призвело до його загибелі, на цей час не проводиться. Слідство не бере до уваги свідчення Людмили Баландіної та Галини Овдієнко, які явно вказують на скоєння працівниками міліції злочину стосовно Довганюка О.М., який помер, та стосовно Людмили Баландіної, котра після побоїв зі струсом головного мозку, травмою голови і грудної клітини перебуває у міський лікарні.

 

Турбує те, що з часу фіксації слідчими органами району факту загибелі Довганюка О.М. та затримання побитої міліціонерами Баландіної Л.І., не повідомлено ні керівництво САЗ, ні рідні Довганюка О.М. та Баландіної Л.І.

 

Дотепер будь-яких конкретних відомостей стосовно висновків судово-медичної експертизи тіла Довганюка О.М. та факту порушення кримінальної справи стосовно надзвичайної події прокуратурою району не надається ні керівництву САЗ, ні представникам МНС України, ні рідним Довганюка О.М.

 

Також Міністерство з питань надзвичайних ситуацій відповідально заявляє, що пістолет для стрільби гумовими кулями, який фігурує у справі, не є табельною зброєю працівників МНС.

 

Прес-служба МНС

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.