Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

22.06.2006   02:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«Маяк» із зубами або Чернігівський апеляційний суд – на стороні свободи слова

У цій статті Ірина Гайова оприлюднила факти тиску на неї з боку влади, втручання чиновників у редакційну політику, намагання звільнити з посади "незручного" редактора.

 

Голова РДА Борис Мелашенко вирішив, що цей матеріал принижує його честь, гідність та ділову репутацію, а також владу в цілому. Власне, традиційна і поширена в Україні ситуація: владу компрометують не дії чиновників, а журналісти, які про них розповідають широкому загалу.

 

Нагадаю, що суд першої інстанції визнав такими, що відповідають дійсності, твердження журналістки, що між нею та головою РДА точиться "прихована, але досить наполеглива боротьба, у ході якої він (Борис Мелашенко – прим. авт.) відверто домагається, щоб редактор пішла з посади".

 

Відхилено також претензії позивача щодо оприлюднених у газеті фактів про висловлювання головою РДА невдоволення газетою на робочих нарадах, про підготовку журналістом редакції матеріалу, на якому стояла резолюція Бориса Мелашенка. Не згодився суд й з тим, що твердження "нова влада воліла б замінити редакторів чи не в кожному районі" якимось чином ганьбить і принижує владу в цілому і особисто чиновника.

 

У повному обсязі було відхилено вимоги райдержадміністрації як юридичної особи, оскільки оскаржувана публікація стосується лише "особистих взаємин редактора з головою райдержадміністрації".

 

Однак Корюківський суд вирішив, що твердження автора статті щодо недвозначного натяку Бориса Мелашенка "мовляв, на часі вибори і йому хотілося б мати свою людину на чолі газети" та з приводу виклику редактора "на килим", де голова і його заступник вчили її "правильно писати", підлягають спростуванню, бо не були доведені на судовому засіданні.

 

Апеляційний суд відхили і ці два пункти позову, посилаючись на Європейську конвенцію про захист прав і свобод людини, яка гарантує право кожному на свободу вираження своїх поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію без втручання органів державної влади. На думку суддів, автор матеріалу зробила свої висновки з дій чиновників і мала повне право оприлюднити їх у газеті.

 

Відмінивши рішення Корюківського суду в тій частині, де задовольнялися вимоги позивача, апеляційний суд поклав судові витрати на голову РДА. Це рішення може бути оскаржене у Верховному Суді України.

 

Голова Асоціації регіональних ЗМІ

Олександр НАЗАРЕНКО

 

Високий Вал

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.