Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

06.11.2006   12:56Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Студентські гуртожитки: життя чи виживання?

В обговоренні взяли участь заступник голови обласної адміністрації з гуманітарних питань Володимир Тандура, представники управління освіти і науки, міської санітарно-епідеміологічної служби, проректори університетів міста, а також студенти цих вузів.

 

Очевидно, що матеріально-технічна база гуртожитків часто не відповідає елементарним нормам. Санвузли гірші за будь-які громадські, холод взимку, коли доводиться спати в теплих светрах, відсутність гарячої води, поламані ліфти, порушення санітарних умов проживання... Це ті реалії, з якими молоді люди зіштовхується щодня.

 

За рахунок студентів, як правило, забезпечується щорічний косметичний ремонт, а в деяких вузах і оплата прибиральниці, лампочок в коридорах т. п.

 

Гостро постає питання захисту прав молодої людини, не тільки як студента, що навчається в даному навчальному закладі, а й як людини.  Адже поселення, проживання і виселення студента залежить повністю від адміністрації гуртожитку, що призводить до численних зловживань з боку останніх.

 

Незважаючи на вищесказане, бажаючих проживати в гуртожитку чимало. Для багатьох  втрата місця дорівнює втраті навчання. Адже ціни на квартири в кілька разів вищі.

 

Попри дані управління освіти (90% бажаючих забезпечені місцем в гуртожитку), просто катастрофічною є проблема достатньої кількості місць у студентських гуртожитках. На практиці бажаючих проживати в гуртожитку набагато більша. Поселитися в деякі гуртожитки досить складно, що іноді призводить до корупції з боку адміністрації.

 

На фоні цього у студентів виникає запитання, чому в гуртожитках проживають люди, які не мають до університету жодного відношення.

 

Всі учасники круглого столу зійшлися на  тому, що серед шляхів поліпшення ситуації є прийняття нового типового положення про студентські гуртожитки. Чинний діє ще з 1987 року і не відповідає вимогам часу.

 

Однозначно, вирішення багатьох проблем потребує часу і значного матеріального ресурсу.

Але деякі можна розв’язати завдяки діалогу між студентами, адміністрацією вузів, органами державної влади та відповідних міністерств. До прикладу, під час круглого столу було вирішено питання зламаних ліфтів в гуртожитках педагогічного університету. Ремонт буде проведено за рахунок чистини коштів, які були виділені державою на святкування 90-річчя Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, пообіцяв Володимир Тандура.

 

На круглому столі було підтримано ініціативу Громадянської мережі ОПОРА надіслати звернення до Міністра освіти С. М. Ніколаєнка з проханням втрутитися у справу захисту студентських прав, поліпшення житлових умов для студентської молоді, а також сприяти налагодженню діалогу студентів з адміністраціями ВНЗ, галузевими управліннями та експертами для вироблення нового типового положення, яке б стало підставою для поліпшення існуючої ситуації.

 

Тетяна ПЕКУР

Громадянська мережа ОПОРА

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.